29 januari 2008

TossorDet var meningen att de här tossorna skulle bli ett litet och snabbt projekt, men som så ofta med små och snabba projekt så drog det ut på tiden rejält.

Allt började med att jag blev mer och mer irriterad på de usla köpta tossorna som vi använde till overallen som jag
sytt. De hölls helt enkelt inte på. Däremot tycker jag jättemycket om de tossor som vi fick i mammalådan, men de är ljusblåa, och även om det egentligen inte borde spela någon större roll så vill jag inte använda dem till den bruna overallen ;-) Jag bestämde mig för att sy ett par likadana i samma tyg som overallen i stället. Så jag ritade av mammalådstossorna enligt bästa förmåga.

Yttertyget är stretchig, smalspårig manchester. Fodret är samma interlock som fodret i overallen. Mellan yttertyget och fodret har jag vadd (levyvanu). Mammalådstossorna har ingen mudd utan resår (det som kallas gummiband i Finland) uppe. Jag tänkte också ha resår. Men jag fick tänka om. Efter tredje försöket att få till resåren bra gav jag äntligen upp och sydde dit en mudd i stället ;-) Jag har ingen aning om vad jag gjorde fel, men jag gjorde det tydligen tre gånger ;-) Först sydde jag fast resåren i övre kanten, och då såg allt riktigt bra ut. Sedan vek jag ner resåren + tyget och sydde fast det. Sedan såg inget bra ut. Av någon anledning så drog inte resåren ihop sig då längre. Och det var ju inte så bra med tanke på att jag var trött på de köpta tossorna för att de inte hölls på M:s fötter ;-)

Men efter för mycket tid, mycket strul med maskinerna och många inte så vackra ord så är de klara! Och med tanke på hur jobbigt det här projektet var så måste de användas ofta ;-)
5 kommentarer:

Botilda sa...

De ser jättefina och sköna ut! Och nu vet du ju hur du ska göra.

(Och så är jag avis på ditt loppisfynd ;-) Får se om det finns några intressanta loppisar hos Sprallins släktingar på Åland nästa gång vi är där - här i storstan är det svårt att hitta något bra.)

Thea sa...

Å, så jättepraktiska. såna har jag länge tänk sy, men det har aldrig blivit av. Så det var alltså så knepigt att få till det...Jag tror jag väntar ett tag till! :-)

Lilla krusbäret sa...

Botilda: NU vet jag def hur man gör ;-) Tycker också det är svårt att hitta ngt på loppis här. Om det finns några tyger alls så är det alltid fula ... Typ blommiga 80-tals tyger :-o

Thea: Det är inte alls knepigt att få till dem bara man vet hur man gör ;-) Och om du syr med mudd upptill så är det inte alls svårt :-)

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Det verkar vara en bra modell som sitter upp och inte sparkas av. /Karolina

Anonym sa...

tossorna e jättesöta =)