11 november 2007

TygblöjorProjekt tygblöjor går rätt långsamt. För det första har jag inte så mycket tid att sy och för det andra så måste de olika mönstren provas. Det är ju inte så kul att sy en hel hög med blöjor bara för att upptäcka att de läcker eller annars inte sitter bra. Blöjan längst upp till vänster är den första som jag sydde. Jag använde ett gratis mönster (http://www.thenappynetwork.org.nz/images/Wee%20Weka%20SML%20Fitted%20SM%20Pocket.pdf) men det passade inte sonen alls. Blöjan längst upp till höger var den andra som jag sydde. den är sydd enligt ett mönster i Suuri käsityölehti, men det är rätt mycket omgjort. den blöjan är okej men inte perfekt.

Sedan tyckte jag att det var dags att köpa en blöja (den längst ner till vänster, www.dreamnappy.com). Jag hade på känn att modellen skulle funka bra, vilket den också gjorde, så då köpte jag också mönstret till den blöjan och sydde den längst ner till höger.

De blöjor som jag har sytt är alla sydda i PUL och (micro)fleece. Jag tycker att det funkar bra. Den köpta blöjan är i velour :D Det är också en pocket - yttertyget är laminerad velour. Tyvärr finns det inte att få tag på för tillfället (inte vad jag vet i alla fall) p.g.a. diverese strul, men kanske det är lika bra med tanke på att den blöjan torkar ganska mycket långsammare än de andra. De turkosa blöjorna har vitt innertyg medan den orange har svart dödsskallefleece Halloween till ära ;)

6 kommentarer:

Inferno sa...

Hejhej, kikar in på alla dina fina alster men särskilt på tygblöjorna. Har bara ett mönster på en blöja från en gammal Ottobredesign, det är ingen pocket men för övrigt är modellen okej med lite omarbetning såklart!
Eftersom jag inte kan finska så förtod jag inte mycket av dreamnappys hemsida, kanske du har lust att sälja mönstret på pocketblöjan till mig??

Hade tänkt mig PUL ytterst och microfleece innerst (hur många lager) och behöver man ha något mer i eller vad stoppar man i mitten??

Mvh Martina

fante sa...

Kul att du tittade in :-)

Tyvärr har inte Dreamnappy sina sidor på engelska - än heller. Men du kan kolla här (international orders): http://dreamnappy.com/index.php?cPath=70
För tyvärr får jag inte sälja mönstret till dig :-( Och Elina har varit så snäll mot mig så jag vill inte fuska heller. Det finns ju också en del andra gratismönster på nätet. Och det som passar en bebis behöver inte passa en annan, så det lönas att testa en blöja på bebisen innan man syr fler likadana.

PUL ytterst tycker jag har funkat bra. Jag köpte ju en pocket med laminerad velour, men det blev fuktig snabbare än de med PUL. Det finns ju också laminerad trikå. Jag har inte testat själv, men det borde vara samma som med laminerad velour - om det kommer lite lite fukt utanpå, sprids det mycket snabbare ...

Jag har varit nöjd med microfleece innerst. Jag har också testat vanlig fleece, men den noppar mycket mer och känns inte lika skön. Och så är den ju tjockare. Jag har sytt mina blöjor med ett lager fleece och ett lager PUL, vet inte om man "kan" göra på något annat sätt. Sedan är det också vettigt att ha ett BRA silikonband bak och i benen. Resår funkar också, men det blir ju fuktigt. Men jag föredrar resår framför dåliga silikonband ;-) Det som funkade bäst för mig heter Framilon.

I mitten kan man stoppa i princip vad som helst bara det suger MYCKET. Jag har mest använt bambu. Jag har haft sex lager bambu och det har varit i minsta laget. Många använder också hampa. Och en del använder frotté eller flanell. Det viktiga är att det suger mycket (och snabbt).

Fråga igen om det är något annat du undrar över :-)

Jenny Johnson sa...

Jag har oxå testa på att sy blöjor själv och var ute och kikade lite på andra mönster. Det jag har sytt efter är det som finns på den här sidan:
http://svenska.yle.fi/sissi/bloggar.php?id=94

Det var mycket lätt och det blev bra blöjor. Jag använde vi första tillfället microfleece närmast huden men sedan testade jag även med "fusk"mocka, vilket oxå fungerade bra. Blev inte slitet och noppigt lika fort som fleecen.
Gå in och kolla på den sidan, det var ett mycket lätt mönster/beskrivning.

fante sa...

Tack för tipset. Jag har redan bokmärkt sidan och sparar den för ev. framtida bruk :-) Bra mönster är svåra att hitta.

Jenny sa...

Hej!
Nu var det evigheter ni skrev det här så ni kanske har hittat massor med mönster, men jag har några tips på min blogg. :-)
Jenny

fante sa...

Hej!

Och tack för tipset. Just nu behövs inga blöjor. Sonen är torr och syskonet använder inte blöjor än ;-) Förvisso är det bara dagar tills bebisen föds, men jag hade tänkt börja med vikblöjor och ullbyxor. Men i något skede blir det väl aktuellt med andra blöjor :-)